Съдия Румяна Ченалова се е предала сама вчера следобед в Следствието с резервния си адвокат. Това съобщи титулярният ѝ защитник и неин брат Станимир Ченалов.

Той каза, че още не я е виждал и ще опита да се срещне с нея днес по обед.

Според адвоката датата за връчване на обвинението срещу Ченалова е била днес и затова е необяснимо защо вчера е била обявена за общодържавно издирване.

Действията на прокуратурата, обявени във вторник, бяха обосновани с образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление от 26 февруари.

От държавното обвинение обясниха, че на 25 март 2015 г. на Румяна Ченалова лично срещу подпис е връчена призовка за явяване в качеството на обвиняемо лице. В призовката е отразено, че следва да се яви в 10.30 ч. на 31 март 2015 г. В призовката са определени и резервни дати в случай, че посочи уважителни причини за неявяването си.

В този период съдията е изпратила няколко молби за промяна на датите за явяване, както и болнични листове. Въпреки че молбите са били съобразени, тя и адвокатът ѝ не са се явили и на следващите дати, уточниха още от прокуратурата.

Срещу Румяна Ченалова на 27 февруари е образувано и друго досъдебно производство за престъпление по служба.

Откъде започнаха скандалите с Ченалова – вижте тук: