Касови апарати на граничните пунктовете, отчитат касови бележки, а не са свързани със системата на НАП. Това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума, не стига до отчетите на НАП, обясни изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево".

Тази нощ НАП е извършила координирана акция едновременно на няколко гранични пункта в страната тази нощ.

Фирмата, която работи на "Капитан Андреево", работи и на "Малко Търново" и "Лесово", и там са открити същите нарушения, обясни Румен Спецов. По думите му става въпрос за десетки милиони левове. 

"От фирмата изразяват съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до приключването на проверката", добави Спецов.

НАП вече ще извършва регулярни акции, тъй като изместваме фокуса от дребните търговци и фризьорски салони, обясни още ръководителят на приходната агенция.

По думите му за фирмата-нарушител санкциите могат да бъдат в две насоки – от една страна от НАП за неспазване на разпоредбите за касовите апарати, и от друга – от държавата. Той уточни, че касовите апарати са били стари модели, които не отговарят на изискванията.

Румен Спецов отказа да говори за собствената си фирма, която бе забъркана в скандал преди няколко дни. Той не отговори на въпрос дали познава Васил Божков. "В Дубай живеят 3 милиона българи. Това, че съм живял в София, прави ли ме свързан с Пеевски?", попита Спецов.

Той съобщи още, че следващата седмица ще бъде обновен списъкът на НАП с лица и компании, които потенциално могат да попаднат под санкциите на Съединените щати по закона „Магнитски“.