„Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи – те пеят все по- високо и все по-фалшиво. От всички действия на партия ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен” , заяви президентът Румен Радев по адрес на управляващите.

„Води се битка, макар че смеят официално да я обявят. Но считайте, че щом като я търсят, ще я получат”, добави той.

За първи път държавният глава, който беше на откриването на академичната година в в Софийския университет, използва подобен остър тон към управляващото мнозинство.

„Решението и за самолетите, и за цялостната организация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността”, добави Радев, който каза още, че вече не вижда смисъл от среща с Борисов.

Според президента предстоящото председателството на Съвета на ЕС е омерта за управляващите и цели да осигури спокойствие отвътре и подкрепа отвън, но всъщност е „витрина за гейтове”, които ще започнат да гърмят навсякъде в страната.

По повод атаките към началника на кабинета му Иво Христов, който няма достъп до секретна информация президентът обяви, че това са „кьорфишеци на конспиролози”, а Христов щял да получи достъп.

Радев коментира и личността на номинирания за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров (ГЕРБ). Според него назначаването му би било равносилно на това „да се назначи бракониер за горски”.

„Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея пета, че може да обявява военно положение и да обявява война. Но искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент”, коментира от Хасково зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По-важно е президентът да се запознае с чл. 92 от Конституцията, където е записано, че той олицетворява обединението на нацията, препоръча Цветанов.

Вижте още във видеото: