„Ще обявя кога ще свикам Народното събрание в понеделник“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

„Очаквам от изявление да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме. Чакаме този диалог да продължи“, каза държавният глава.

Вчера Румен Радев отказа да каже кога ще свика новото Народно събрание, защото „след изборите политическите лидери са се скрили във Фейсбук или са хванали гората“.

Радев беше гост на състезание между оператори на дронове на формированията от Сухопътните войски на учебен център „Тюлбе“ в Казанлък.

„Отдавна настоявам на всички анализи, на всички срещи с ръководството на Министерството на отбраната и въоръжените сили да започнат да навлязат такива системи в българската армия. Най-сетне това е факт. Днес е исторически ден, защото ние отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи, това е абсолютно изискване на бъдещето, виждаме какво става с конфликтите в Кавказ, в Украйна, в Газа. Без такива системи не можем изобщо да мислим за ефект в която и да е съвременна операция“, посочи президентът.

По думите му безпилотните системи са евтини технологии, но с огромен асиметричен ефект и трябва да се възползваме от това.

„Имат огромно въздействието върху бойното поле, във всички сфери и се радвам, че най-сетне в нашите въоръжени сили започваме да готвим хора. Трябва да имаме хора, да изграждаме система, да променяме законодателството, така че закупуването и доставката на такива системи да стават много по-бързо, да има нова концептуална база как те да бъдат използвани, да се разширява подготовката във военните учебни заведения, да се изгради национален център, където да се готвят операторите на дронове, да се знае как те да се използват по най-добрия начин“, каза Радев.