Президентът Румен Радев е на мнение, че случаят с убийството на Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции.

Той изказа най-искрени съболезнования на семейството на Виктория Маринова. „Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. Разбирам, че от всяка несправедливост боли, всяка несправедливост, разбира се, е повод за възмущение. Но този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот”, посочи държавният глава.

„Очаквам органите на реда и съдът да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства над личността на хора, чийто живот е не по- малко значим от този на Виктория Маринова”, категоричен беше Радев.

По отношение на скандала със строителната фирма "Джи Пи Груп" Румен Радев коментира, че трябва да има политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки, и то при сключени вече договори: ЮТакъв тип подход поражда и много други въпроси. Къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система. Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност, отчет, които да са в ежедневието на всяко едно управление, а не накрая, когато вече е ясно вече, че има проблем."

Внасянето на един вот на недоверие в парламента невинаги означава основна цел сваляне на правителството, отбеляза още президентът. Според него е важно да има дебат по обществено значими теми.

Снимка: btvnovinite.bg

„Общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща”, отбеляза още президентът.

„Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми на бъдещето, а не да бъде подменяно с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото”, посочи той.

Румен Радев присъства на тържествата по повод 150 години град Троян.