Оставките вече не са решение, а бягство от реалната отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нови перспективи. Това обяви в обръщение към нацията за новия политически сезон президентът Румен Радев.

В началото на изказването си той припомни два скорошни сюжета - срива на Търговския регистър и фалита на "Олимпик" оставил хиляди без застраховки: "Това не са просто инциденти, а пробиви в държавността".

Той критикува управляващите, които призова да се фокусират върху острите проблеми на обществото, но и призова опозицията в парламента и извън него да пристъпи към „ускорено изграждане на убедителна алтернатива на настоящото управление”.

"Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали", подчерта президентът, като не пропусна да отбележи, че "България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите".

Радев отново подчерта, че двата най-големи порока на сегашната система са несправедливостта и корупцията. „Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството”, категоричен беше президентът.

Според него предстоят „месеци на политическо усилие” както за политиците, така и за гражданите: „Онези, които не поемат своята част от отговорностите, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване”.

Радев обяви, че ще работи за „нова перспектива за развитие” на България. В същото време подчерта: „Авторитаризмът не е бъдещето на България”.