„Поздравявам правителството за последователните усилия за овладяването на инфлацията в страната. От тази вечер цената на бензина е под 3 лв. и това е началото на един процес от мерки, който изисква време, така че това да бъде постоянна тенденция“.

Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев. По думите му намаляването на цената на горивата и тази на газа за следващите месеци с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа.

„Когато едно правителство, независимо дали служебно, или редовно, работи в интерес на бизнеса и на хората, резултатите са налице“, коментира той.

Румен Радев бе категоричен, че докато има служебно правителство няма да има ограничаване на уличното осветление или режим на тока и нарече тези твърдения спекулации.

„България е производител и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно“, заяви той.

„В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертването на пазарните механизми чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима явно ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика и за нейната конкурентоспособност. Те ще останат да тегнат на следващите правителства и поколения“, заяви още Радев.

Той изтъкна, че основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството на електроенергия, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж.

„Основната задача е да търси най-евтините суровини независимо откъде“, допълни държавният глава.

Той призова политиците да вдигнат погледа си над злободневните политически нападки, защото веднага след изборите ще се сблъскат с проблема с доставката на газ и неспособността да решат проблемите ще се плаща от гражданите.

По думите му „Газпром“ не е панацея, а една от възможностите за доставки на газ.

„Те ни дължат доставки на газ, но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия. Много ясно бяха казани – разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени“, каза Румен Радев.