Много сме дали и много може да дадем на европейското семейство. Това каза на откриването на българското председателство на ЕС президентът Румен Радев в Народния театър „Иван Вазов”.  

„От 11 г. сме член на ЕС, но от 13 века България е югоизточната порта на континента, това е скъпоплатен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата”, подчерта президентът.

По думите му България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите.

„Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитие страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство”, изтъкна Радев.

Поемаме председателството в труден за ЕС момент, каза още държавният глава.

Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза, отбеляза Радев.

Когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, посочи той.

Вярвам, че през следващите 6 месеца нашите гости от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга, допълни президентът.

Това е уникално историческо достояние, което ще напомня, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме, каза още Румен Радев.