България е врата за Ливан към Европейския съюз, а Ливан врата за България към Близкия Изток. Това обяви президентът Румен Радев след срещата си с ливанския си колега Мишел Аун.

Ливан е страната с най-много бежанци на глава от населението в света. Решаването на въпроса за миграционната криза в близкоизточната държава и ролята на България, като външна граница на европейския съюз в решаването на въпроса с връщането на сирийските бежанци, беше сред ключовите теми, обсъждани между президента Радев и ливанския му колега в Бейрут.

Румен Радев пристига в Ливан в момент, когато Бейрут търси международна подкрепа за проблема със сирийските бежанци. В момента те са 800 хил., заедно с палестинските – броят на бежанците в Ливан, по данни на Върховният комисариат за бежанците, достига милион и половина.

Снимка: btvnovinite.bg


Българската подкрепа ще е за намиране на общо решение в Европейсикя съюз , но той е само част от ключовите фактори за Сирия, като САЩ, Русия и Иран, подчерта българският президент.

Беше повдигнат и въпросът с възстановяването на пряката въздушна линия София – Бейрут, както и участието ни в инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно през деня президентът Радев се срещна и с българската общност в Бейрут. Ливанците завършили в България са близо 1500.