Румен Радев е на двудневно посещение в Букурещ, където се срещна днес с колегата си Клас Йоханис. Те обсъдиха и партньорство в сферата на отбраната.

Стана дума и за изтребителите „Грипен”, които са повод за задочен сблъсък между президента и управляващата партия ГЕРБ.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм за самолетите „Грипен”, а Радев отговори: „Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни”.

Бившият военен министър Бойко Ноев обяви днес пред bTV, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено.

„Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка”, каза от Букурещ президентът.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не е бил поканен на срещата при кмета на Свищов Генчо Генчев, обявиха за bTV от администрацията на президента. 

Радев беше вчера на официално посещение в Свищов по повод честванията на 140 години от освобождението на града от турско робство. Той се срещна с кмета на града. 

На срещата освен Цветанов не са били допуснати още областният управител на Велико Търново Любомира Попова, заместник-областният управител Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на Общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, както и народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова. Това съобщи вчера председателят на общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов, цитиран от "Фокус".

Цветанов обяви пред агенция „Фокус”, че това се е случило по настояване на администрацията на президента.

От екипа на Радев допълниха, че посещението при кмета на Свищов не е било тържествена среща, а предварително планиран работен разговор.