"Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата "зима" на робството. 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България".  

Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си на връх Свети Никола (Шипка) на днешния национален празник, когато отбелязваме 146 години от Освобождението на България.

"3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък", каза още държавният глава.

"Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България и точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле. Не ознаменува само датата на един международен договор, както не рядко се опитват да го представят. 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф", заяви Радев.

"Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето Отечество", каза още президентът.