Дневният ред е категорично ясен – оставка, незабавна и безусловна, честни избори с машинно гласуване и тогава нека следващият парламент, избран с вашата воля, да дебатира и новата Конституция, и бъдещето на България. Но нека става с участието на всички нас, на всички граждани. Това каза държавният глава Румен Радев на среща с граждани във Варна.

Не се предлагат така промени в Конституцията – задкулисно, за три дни, допълни Радев. 

"Те искат дебат, искат въвличане на академичната общност, на неправителствени организации, на институциите, от които зависи, така, както го следвам аз. И тогава, след обществено осъждане, внасяне на тези промени в парламента". 

"Изобщо не трябва да става дума да се коментират тези предложения, внесени от министър-председател, който уби парламентаризма. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов. Да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче, наречено – предложение за нова Конституция". 

По думите на Радев, целта на Бойко Борисов е отклоняване на дневния ред: 

"Целта на Борисов не е рационално нова Конституция. Целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за огромна корупция, за полицейщина, за административен рекет, и да забравим за това, че му искаме оставката", заяви президентът.

Според него такава "тежка криза на доверие не се лекува с Велико народно събрание, тя се лекува единствено с оставка".

"Моята промяна в никакъв случай няма да я внеса в този парламент. Що се касае до мои предложения, абсурдно е да ги пращам в един изчерпан откъм доверие и легитимност парламент.

Виждате, че гражданите му искат оставката, а вие ми предлагате да инвестирам още 5 месеца доверие в този парламент, само и само Борисов да се спаси от предсрочни избори.

Няма как да търсим бъдеще за българите в един парламент с председател, който бе поруган по най-вулгарен начин и от неговия собствен политически лидер, и който председател не направи нищо да си защити личното достойнство.

Този парламент, българският, е бил оглавяван от личности като Петко Каравелов, Стефан Стамболов, като Драган Цанков, и ние като българи сме длъжни да защитим достойнството на тези велики българи и да гарантираме нашето бъдеще, като искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил и елементарно достойнство, и на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен. Просто е невнятен.

В никакъв случай не трябва да влизаме в капана и сега да обсъждаме каквито и да са конституционни промени. В момента това е подмяна на дневния ред. Дневният ред е един – оставка, незабавна и безусловна. Това е дневният ред", заяви президентът пред събралото се множество. 

"Бъдещето на България днес е във вашата воля, във вашата непреклонност всеки ден на протест, всеки човек на площада ни приближава към промените. Желая ви успех за бъдещето на България", допълни той.