„Аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалиция“.

Така президентът Румен Радев коментира заявката, която даде лидерът на левицата Корнелия Нинова, че партията ще напусне управлението, ако има решение за военна помощ за Украйна.

Той беше в Пловдив за среща със студенти и представители на академичната общност в Аграрния университет.

Държавният глава отново каза, че България трябва да внимава повече в отношенията си с Русия от други европейски държави, защото сме по-близо и имаме „историческа диаспора“ в Украйна.

Освен това сме по-зависими от руския газ от други държави в ЕС, подчерта Радев. Той даде пример с Испания, която получава само 6% от нужното ѝ синьо гориво от Русия.

„Трябва да е ясно, че още в първите часове на войната събираха на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме агресията на руската федерация в Украйна. България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници, но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. При други става въпрос за невежество“, коментира президентът.

Той отново намекна, че българите ще плащат повече за газ заради вкарването на посредници между „Булгаргаз“ и „Газпром“.

„Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта – нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз” – дали  това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне”, заяви Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!