За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Това обяви Румен Радев на брифинг за втората година от мандата му като президент. Отчет даде и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Това бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство”, каза в началото на речта си Радев.

Той призова Комисията за противодействие на корупцията, прокуратурата и МВР да навлязат и в „старателно отбягвания периметър на властта”.

„Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция”, заяви Радев.

Президентът обяви, че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. От този съвет ще се очаква да предложи „алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната”.

Румен Радев отново заяви, че конкурсът за нови изтребители за Военновъздушните сили (ВВС) е компрометиран.

Той обяви също, че не вижда възможност за диалог с правителството, а въпросът за предсрочни избори трябва да не е дали, а кога.

Снимка: Ладислав Цветков

Трябва ни национална визия за политическото влияние на България в европейските институции и първата крачка са предстоящите избори, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Двата мандата на европейските институции бележат 10 години безвремие. Изборът изглежда много малък. Той е между запазване на сегашното статукво в Европа и Европа на скоростите – т.е. няма избор. Не можем да чакаме политиката на ЕС да се реши отново от старите държави-членки и по стар български обичай после да се чудим как стана така. Трябва ни национална визия за политическото влияние на България в европейските институции, трябват ни твърди позиции в ЕК. И първата крачка са предстоящите избори. И колкото по-добър е националният консенсус, толкова повече интересът на страната ни ще бъде защитен“, заяви Йотова.

Тя посочи, че голямата дилема е повече интеграция или повече суверенитет.

Време е за нови политики и вазимоотношения с нашите сънародници в чужбина, призова вицепрезидентът.  

Целия брифинг може да видите тук: