Светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. По този повод президентът Румен Радев поздрави българите по случай празника.

„1 май не е подарък. 1 май е завоевание на работниците. Петдневната работна седмица, платените отпуски, парите за майчинство и всички права, наследени от миналия век, са резултат от волята за достоен живот на поколения. От куража им да се преборят за тях“, каза президентът.

„Преходът у нас раздели хората на шепа богати и мнозинство от бедни. Стотици хиляди са на гурбет зад граница в опит да изхранят семействата си. През миналата година 89 българи загинаха при трудови злополуки. Това ни поставя на дъното на европейските класации. Все още условията на труд в много български предприятия са далеч от стандартите. Заплащането в редица професии и региони е драматично ниско. Някои ще ви убеждават, че тези констатации са черногледи. Но вие, милионите работещи българи знаете, че това е горчивата истина“, каза още държавният глава.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му в съвременния свят хората все повече губят представа за силата на солидарността.

„Някогашните юмруци на протеста днес държат смартфони и изливат недоволството си в социалните мрежи. Това не може да промени обществото. Коронавирусът парализира много икономически дейности и образува опашки пред бюрата по труда. Липсата на убедителна подкрепа за пострадалите срива доверието в държавността, а бягството на властимащите от отчетност и контрол на публичните разходи е неуважение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на лишения“, заяви Румен Радев.

„Тази година за първи път посрещаме 1 май в условия на извънредно положение. За първи път мнозина ще прекарат празника далеч от близките и колегите си. Днес искам да благодаря на всички онези - бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, на всички честни хора, които с почтеност и усърдие градят и пазят България. В тези сложни времена Празникът на труда е повод да си спомним силата на солидарността. Да надмогнем заблудите на егоизма. Защото неволите се надмогват с обединени усилия. Защото всеки един от нас носи неповторими таланти и умения, своя уникална мисия и правото на труд е възможност той да я изпълни. Защото трудът не е само прехрана, но и достойнство и бъдеще, за които трябва да се борим с кураж и задружни усилия“, каза още държавният глава.