Оставката на правителството беше очаквана за АБВ. Това заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков преди заседанието на парламента.

„Още май месец, когато напуснахме правителството, предупредихме, че има провал в редица секторни политики – на отбраната, на вътрешната сигурност и обществения ред, и още тогава настоявахме за радикални промени, в това число персонални в кабинета, в това число много ясен израз на политическата промяна. Министър-председателят не се вслуша. Предупредихме, че няма как правителството да не си отиде до края на годината. Изборите и особено поведението на министър-председателя, който каза "Ако не спечели моят кандидат, си подавам оставката" – катализираха всъщност всички, които искаха отстраняването на ГЕРБ от власт и един огромен протестен вот и срещу министър-председателят, но и срещу политическата система сега доведе до тази промяна, която е много сериозна, много чувствителна.

Много е важно сега Народното събрание да осмисли необходимостта от политическата промяна и да осмисли, че това събрание няма необходимия кредит на доверие. То е на нивото на събранието от времето на г-н Виденов, като доверие в обществото. Не е това събранието, което трябва да взима сериозните решения, защото доверието в обществото към него е занулено".

Няма ролетка, АБВ също ще върне мандата, допълни Румен Петков.