Който е против възобновяване на строителството на АЕЦ-Белене и отклонение на тръбата за природен газ от Русия директно за България в неутрална зона, той работи за зависимост на Европейския съюз от Турция. Това заяви в Плевен лидерът на АБВ Румен Петков.

Той уточни, че в Турция се строят осем реактора за АЕЦ - четири руски и четири японски. Според Петков е напълно реалистично да искаме разклонение от газовата тръба за Турски поток да бъде в неутрална зона, директно за България, и така доставката на природния газ да не бъде зависима от турската страна.

„България трябва да тропне по масата в ЕС и да каже край на двойните стандарти, защото да ни обвиняват за Южен поток за зависимост от Русия е двуличие”, каза още Петков. Той припомни анализи, според които възобновяването на строителството на АЕЦ-Белене ще създаде около 50 000 работни места, което ще възроди Северна България.

По същото време създателят на АБВ и президент (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов направи сходен коментар по енергийната тема в ефира на БНР.

„Аз мисля дали междувременно няма да се обади някой „голям брат“, някой приятел отвън, който да наложи забрана за развитието на проектите. Независимо от затоплените отношения отвъд Океана, аз все мисля, че има едни трайни интереси, които не са в наша полза. Руското икономическо и енергийно присъствие не е желано за мнозина на запад, но за нас то е жизнено необходимо и ние трябва да си отстоим интереса”, посочи той.