Това, което се случва с оборудването за АЕЦ „Белене“ е пар екселанс пример за безстопанственост, но прокуратурата гордо мълчи. Защото назначенията са на ГЕРБ. Това заяви бившият министър на икономиката Румен Овчаров в предаването „Тази събота“ по bTV.

Преди дни в ефира на bTV той съобщи, че оборудването се съхранява при абсурдни условия и показа снимки. Впоследствие изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев каза, че целият шум, който се вдига, е заради скъсани омаслени хартии на две шахти. Освен това, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, оборудването, което се съхранява навън, е покрито с найлони.

Снимка: Ладислав Цветков

„Все пак се видя, че това, което показах, е факт – оборудването си се търкаля по площадката – каза Овчаров. – Не го знам г-н Илиев какъв специалист е, но тези скъсани хартии означават, че е нарушена целостта на опаковането на това съоръжение. Това е съоръжение, което ще работи 60 или 80 години при налягане над 160 атмосфери, в среда на висока радиоактивност. Там всеки атом, примерно фосфор, става център на междукристалитна корозия. Не знам дали господинът знае що е то радиационно окрехкостяване, кога и как се случва то, че всяко нерегламентирано химическо въздействие, че всеки нерегламентиран механичен натиск може да компрометира това оборудване (...) Всякакво нарушение на влажността, на средата, в която се намира този реактор, води до естествения процес на корозия. Затова някога такова оборудване се съхраняваше по съвсем друг начин, а сега сме го натръшкали по земята“.

„Но не ми се занимава, след като се е намесил и главният експерт по консервиране на ядрено оборудване, за да ги завием с найлони – каза гостът иронично. – Ами че... същият този господин Илиев няма да си завие с найлон бурето с джибри за ракията. Нека не се занимаваме с тези простотии“.

Овчаров добави, че вече съжалява, че е подал сигнала. „Опитах се да помогна, за да не компрометираме оборудване за милиарди, те го обърнаха на някаква смешна сценка“.

Запитан защо АЕЦ „Белене“ се превърна на синоним на корупция, той отговори: „Превърнаха го. Защо един не каза коя е далаверата“. По думите му това е бил най-добрият икономически проект на България от началото на прехода досега, но са се опитали да го унищожат по политически причини.

Снимка: Ладислав Цветков

Овчаров не се притеснява, че е обвиняем. „Какво да ме притеснява? Всеки път, когато изляза и кажа нещо по телевизията, някой тича, за да ме обвинява. Ми да ме обвиняват, изпълняват си поръчките, които им дава Бойко Борисов и ГЕРБ“.

Това, което се случва с оборудване, е пар екселанс пример на безстопанственост, но прокуратурата гордо мълчи. Защото министрите и назначенията са на ГЕРБ“, каза той.