Не участвам в никакви интриги по свалянето на председателя на БСП. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Румен Овчаров, член на НС на партията.

По този начин той отрече твърденията, че стои зад оставката на Жельо Бойчев като зам.-председател на ПГ на БСП и го е подтикнал да я подаде, като това било знак към лидера Корнелия Нинова, че повече няма да търпи водената от нея политика.

Според Овчаров оставката на Жельо Бойчев като зам.-председател на ПГ на БСП не е свързана с вота на недоверие. „Тази негова идея не е от вчера”, посочи Овчаров.

Ще има предсрочни избори, но те няма да са толкова скоро, колкото им се иска на някои, прогнозира Овчаров.

Не мисля, че на Корнелия Нинова, толкова много ѝ се иска, каза Овчаров, като уточни, че по-скоро има предвид десните партии. Според него евроизборите и местните избори догодина ще са критерият.

Той потвърди оценката си отпреди време, че „Корнелия Нинова го кара през просото”. „Добре съм я дал тази оценка тогава, не се е променила”, подчерта той.

Според него БСП може да спечели избори само ако консолидира всички, които искат да променят модела на управление на държавата. „За да обедини тези усилия, тя трябва да консолидира всички в лявото политическо пространство, да обедини усилията им в една посока. За да направи това, тя трябва да обедини усилията на цялата Българска социалистическа партия. Не че ще се заобичаме всички, но да работим в една посока, а не един срещу друг. До момента не виждам стъпки по нито един въпрос”, обясни Овчаров.

Той обаче все още дава кредит на доверие на Корнелия Нинова. Според него тя все още може да направи необходимите стъпки и да вземе необходимите решения. „Макар че не е само тя човекът, който трябва да направи тези промени. Като гледам пламналите погледи на някои от кръга около нея, като виждам как са си повярвали, че те са „и пътят, и истината, и животът” и не чуват никого около себе си, ми се струва, че действията трябва да са доста бързи”, заяви Овчаров.

Той обаче уточни, че няма да назовава имена.   

„Ако някой е очаквал, че правителството ще падне след вота на недоверие, просто е трябвало да провери какво се е случвало след вотове на недоверие. Няма такъв случай все още в България”, посочи още Овчаров.