Няма 100% сигурна система, както и система, която всички да харесват. Това каза в предаването „Лице в лице” Румен Георгиев от Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод обвиненията на Христо Иванов и хора от неговата партия „Да, България”, че софтуерът за избор на членове на Висшия съдебен съвет не е защитен от възможна манипулация отвътре.

При формирането на новия състав на ВСС за първи път изборите ще се проведат на общи събрания на магистратите – поотделно за съдии, прокурори и следователи, като гласуването ще се извърши седмица по-късно по два начина – или електронно дистанционно през интернет или с хартиена бюлетина на място.

Електронното гласуване е много по-сигурно от хартиените бюлетини, защото остават следи на всеки етап, категоричен е Румен Георгиев. Нима член на избирателната комисия не може да сложи допълнителна чавка на хартиена бюлетина, попита той.

По думите му много от хората с право на глас няма да има физическа възможност да го упражнят, ако няма възможност за електронно гласуване.

Според Георгиев избора на членове на новия ВСС се политизира.

Вижте целия разговор във видеото: