Румъния се изправя пред ключов вот. Освен за евродепутати съседите ни ще гласуват и на референдум за съдебната си система.

Защо правителството на социалдемократите накара правосъдната реформа в страната да забуксува?   

Когато в края на 2016 г. тази коалиция дойде на власт, първият ѝ приоритет беше да прокара закон, който да позволи широка амнистия за хора, които имат проблеми с правосъдието.

Недоволството на обществото накара управляващите да отстъпят от новия закон. Но не и да правят други опити.

Досието на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня не е тънко. Той е с 2-годишна условна присъда за измама с гласове от референдума през 2012. Втората му присъда е три години – за злоупотреба с власт, тъй като фиктивно е назанчавал партийни функционери в държавни институции. По този случай предстои финално решение на Върховния съд – вероятно след изборите. Драгня е официално обвинен и за злоупотреба с евросредства в размер на 20 милиона евро.

Освен за евровота румънците ще отидат до урните и заради референдум, в който ще гладуват „за” или „против” амнистията на осъдени за корупция, както и да се забранят ли извънредните постановления на правителството в областта на правосъдието.

Гледайте тази вечер в bTV Репортерите фирма на Петър Нанев „Румъния днес”!