Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Розариума в Борисовата градина. Той е създаден по идея на градинаря Йосеф Фрай, който е отговорен за парка през периода от 1906 до 1934 г.

Пространството, което е възстановено, е на площ от 3 дка. Засадени са около 7000 растения, като около 2000 от тях са рози. Възстановени са алеите, осветлението, зелените пространства и пейките. Предстои да бъдат поставени видеокамери. Ще бъдат поставени и табели, които да разказват за засадените видове рози.

„След няколко години хората ще могат да минават под арки от рози, а стълбовете на лампите ще бъдат невидими, защото ще бъдат обгърнати от увивни рози”, поясни кметът на София.

Фандъкова коментира твърденията, че новият подробен устройствен план на парка предвижда строителство. Тя нарече думите им „откровени лъжи и спекулации” и подчерта, че той не е приет и предстоят обсъждания.

„Приемането на плана е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван и променян драматично. Моята лична позиция е той да бъде запазен във вида, в който сме свикнали да го виждаме“, каза още Фандъкова.

Снимка: БГНЕС

Тя ще настоява да не се изгражда климатично училище в парка, което е заложено в новия план на Борисовата градина. Столичният градоначалник ще настоява и да се запазят обектите на „Спортна София” и конната база.

Фандъкова добави, че ресторантът „Веселото село“ ще бъде премахнат, но това се бави, защото заповедта се обжалва, а в „Маймунарника“ ще бъдат изградени естради.

Автокъщата до бул. „Драган Цанков” също трябва да бъде премахната, но собствениците ѝ обжалват заповедта на архитекта и предстои съдът да излезе с решение. По проект там е предвиден подземен паркинг. Съществуващите стадиони трябва да бъдат реновирани и реконструирани, но не и разширявани като площи. Ще бъде възстановена и пързалката на стадион „Юнак“.

Относно къпалнята „Мария Луиза“ Фандъкова поясни, че планът ще защити обекта и той ще забрани строителство и разширяването й. Останалото зависи от собствениците, които трябва да направят сериозни инвестиции, за да отворят басейна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!