Парламентарните избори бяха добре организирани и проведени. Така зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева отговори на критиките за хаос в изборния процес.

Според нея за това говори фактът, че от 10 516 машини в страната само 56 са дали дефект. Тя уточни, че в съответните секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, но това е 0,49%.

„Личното ми мнение е, че от 2014 г., когато за първи път беше въведено машинното гласуване, винаги съм смятала че е по-добре да има машинно гласуване, защото няма недействителни гласове, контролираният и купен вот не може да бъде произведен и отчитането на резултатите става бързо“, добави Матева.

По думите ѝ след края на изборния ден членовете на СИК могат да обработят изборните книжа в рамките на 20 минути, което е в пъти по-бързо от вота с хартиени бюлетини.

Стоил Стоилов от обществения съвет на ЦИК не се съгласи с Матева, но призна, че за първи път машинният вот не е: „нежеланото дете на изборните технологии. Сега от песимист ставам умерен оптимист за машинното гласуване, защото в Благоевград контролното броене показа 100% съвпадение“.

Той обясни, че на тези избори контролно броене ще има в 1343 секции в страната и 39 секции в чужбина. Матева допълни, че софтуерни манипулации са невъзможни, защото са взети предпазни мерки.