Започнаха тържествата, които са посветени на националния ни празник.

Началото на тържествата беше дадено с водосвет за здраве и издигането на българския флаг. Последва проверка и приветствия към представителните роти на Българската армия от страна на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

„Нека да се поздравим с 3 март, защото това е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа, като страна равноправна с останалите европейски народи. Поклон пред героите. Да живее България“, каза Росен Желязков.

Снимка: bTV

Днешният ден завърши със заря-проверка в Казанлък – градът, който е домакин на честванията по повод 146 години от Освобождението на България.

По традиция в празничния ден (3 март) на връх Шипка ще дойдат хиляди българи от цялата страна, в това число председателят на парламента Росен Желязков и президентът Румен Радев.

А в специалното издание на „Тази събота и неделя“ по bTV ще срещнем зрителите с хората, които се грижат за паметника „Шипка“, както и онези, които правят възстановката на събитията от онова време.

bTV е предвидила и срещи с героите на нашето съвремие – като шампионката ни по борба Станка Златева.

Живите включвания от връх Шипка започват в 7:30 часа и продължават до 11:30 часа.