„Най-голямата грешка на президента Румен Радев в тези 3 месеца е идеята му за ограничаване на изборните права на българските граждани”, смята бившият президент Росен Плевнелиев. По време на представянето на фондацията си „Българска памет“, той определи някои действия на своя наследник като "притеснителни".

„Не отива на българският държавен глава да разделя, той трябва да интегрира. Българите в чужбина са част от българския народ. Не отива по никакъв начин на българският държавен глава да ограничава конституционните права на българските граждани”, допълни още Плевнелиев.

По думите му в началото, когато Радев лансирал идеята за уседналост, Плевнелиев предположил, че това е някакво неразбирателство между институциите. „Публичното изявление на държавния глава разсея тези слухове и се надявам той да го коригира”, допълни Плевнелиев.

„Българите в чужбина са големи патриоти, изграждат училища, детски градини, танцуват, пеят, обичат родината си и милеят за България. На тези хора трябва да се дават повече права, а не да се ограничават”, каза Плевнелиев.

„С тези хора, държавният ни глава трябва да може да застане с открито чело, да ги погледне в очите и да каже „Аз служа на българите, където и да са те по света”, а не да ограничава правата им. Това е проблем и се надявам Радев да го коригира”, каза още бившият президент.

Според бившия ни президент тъй като Радев вече е започнал разговора за влиянието на чужди държави върху вътрешната ни политика, в списъка не трябва да е само Турция.

„Трябва да си даваме сметка, че не една, а много държави се опитват да влияят на изборния процес в България. И тук трябва да се насочат прожекторите към Русия – нека никога не забравяме, че Русия инициира най-мащабната досега кибератака в ден на избори в България и в ден на референдум”, припомни Плевнелиев.

„Очевидно е, че опит за намеса от Турция имаше. Тук задачата е на парламента и на президента, на базата на всичката информация от институциите и службите, да направят своите обективни изводи”, каза бившият държавен глава за изминалите парламентарни избори.

„Но искам да помогна на Радев, както и на Народното събрание, като просто посоча, че не само Турция тук е удобният фактор, за да дебатираме тази тема. Трябва да добавим най-малкото и Русия, Сърбия, Македония и може би някои други държави”, допълни той.

Плевнелиев подчерта, че би приветствал всички усилия на президента и на правителството за пресичане на външното влияние във вътрешната ни политика, но нито едно решение няма да бъде устойчиво и демократично, ако води до ограничаване на правата на българските граждани.

Бившият ни държавен глава коментира и натиска от страна на президентската институция върху служебния кабинет. „Демокрацията, за да бъде силна, се базира на баланса между институциите. Силата не е на една институция, която налага с желязна воля денонощно по няколко канала с всичките си съветници на всички останали институции своята воля”, категоричен е Плевнелиев.

По думите му Румен Радев е все още в началото на своя мандат и може да се коригира.

Междувременно на свой ред президентът Румен Радев отказа да комуникира с бивши президенти през медиите. Той заяви, че уважава всеки държавен глава, който е бил на този пост.

Радев аргументира действията си до момента, които Плевнелиев критикува по-рано, като „подчинени на националната сигурност” на страната.