Успех за България – така президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) определи надпреварата до този момент за завод на „Фолксваген” у нас.

„Дотук България постигна огромен успех. Благодарихме за всичко, което правителството направи, никога не сме стигали толкова надалеч и нависоко. Това, че сме на финал с държава като Турция вече е огромен успех за България. Нека да е ясно, че това, че Турция е продължила да преговаря преференциално, не означава, че процесът е приключил. В следващите месеци ние продължаваме да преговаряме с „Фолксваген”, каза Плевнелиев след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Той добави още, че се планира до 2 месеца да има стратегия за автомобилостроенето в България. Предвижда се броят на заетите в индустрията да нарасне от 60 на 120 хиляди, а броят на компаниите – от 200 до 500.

Плевнелиев посочи, че откакто е създаден автомобилния клъстър през 2012 г. има значително нарастване на компаниите и заетите в сектора – така например, през 2012 г. са работили 30 компании, а заетите са били 9 хиляди. Днес броят на предприятията е 200 с оборот над 10 млрд. лева.

Предлага се също така базата на летище Доброславци, която е собственост на НСО, да стане тестово трасе за автономни автомобили и за 5G мрежата.