„Газпром“ е един от възможните канали, който все още е на масата на преговори. Но не е приоритет да преговаряме с „Газпром“. Това е последният ни вариант." Това заяви на брифинг енергийният министър Росен Христов.

"Опитваме се да осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици. Но в случай на необходимост сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром“, но както казах, това е последният вариант, каза още той. 

Енергийният министър добави, е за момента не е говорено с „Газпром“ и че не е отказван втечнен газ от САЩ.

Относно „Булгаргаз“ Христов обясни, че дружеството е на печалба, а отпускането на 800 милиона заем е необходимо за разплащане с контрагентите.

„За последните 6 месеца на тази година "Булгргаз“ реализира 6-7 милиона печалба. Така че „Булгаргаз“ не е в несъстоятелност, не е изпаднал в някаква криза, не е фалирала. Клиентите на „Булгаргаз“ изпитват затруднения за разплащане - основните проблеми са с „Топлофикация – София“, която дължи няколкостотин милиона. Други топлофикации също започват да имат трудности с разплащанията заради високата цена на газа. Това е проблемът със събирането на средствата. Другият проблем идва от изразходването на средства“, обясни енергийният министър.

Относно интерконектора с Гърция той добави, че ще има среща с компанията изпълнител, която е гръцка.

Христов обясни, че се очаква проектът а се пусне в експлоатация в началото на септември.

Има обаче проблеми, свързани със сигурността, като това, че няма изграден път, по който да мине пожарната, ако стане инцидент, добави енергийният министър.

Вижте още във видеото.