Ромските фамилии се подготвят за Банго Васил – ромската Нова година, съобщава БГНЕС. Банго Васил или Василица е семеен празник, по време на който се подрежда празнична трапеза и се сурвака за здраве. 

Според легендата, Банго Васил (куцият Васил) е Свети Василий Велики, застъпник на ромите, спасил дете от удавяне в реката. Никола Георгиев от павликенското градче Бяла черква е събрал многолюдната си фамилия за празника, за да отпразнуват посрещането на празника по стар ромски обичай.

Снимка: БГНЕС

„От 50 години аз помня да се прави Васильовден в нашите ромски семейства. Задължително трябва да има пернато животно заклано – това е закон божи! Булките шетат, правят питки, баници, гласят. Като стане 12 ч., ние сядаме и празнуваме Новата циганска нова година!“, обясни Никола. 

Той посочи, че по-възрастните се сурвакат за здраве и се обикаля по къщите, а на децата се раздават лакомства. 

Традицията повелява на празничната трапеза да се сложат сарми, пълнени чушки, питка, баница с късмети. Трябва да има още петел или гъска, които са заколени и подготвени от предишния ден. 

Снимка: БГНЕС

„Да се заколи и се почиства, сварява се, намазва се, и се слага тук на масата, нареждаме му люти чушки – да бягат лошотиите, болестите, да варди къщите от лошотии, като петелът кукурига, всичкото лошо да бяга да излиза!”, сподели и съпругата Лиляна Георгиева. 

Около десет ромски фамилии, предимно от клана на бакърджиите ще посрещнат Василица тази нощ. Заради епидемичната обстановка те ще посрещнат празника в най-тесен кръг, като си пожелават новата година да е по-здрава и с повече берекет.