Няколко часа, след като огромно количество земна маса се срина пред автомобил, движещ се по новия варненски булевард „Васил Левски”, кметът на морската ни столица Иван Портних намери виновен за случилото се – незаконното строителство в района на пропадналия скат.

Снимка: Facebook

По думите му там трябвало да има укрепване, но точно преди два дни тричленен състав на ВАС спрял заповедта за предварително изпълнение, която предвиждала събарянето на постройки.

Обжалването било насрочено за началото на следващата година, но след инцидента булдозерите влизат в ромската махала „Максуда” още днес. 

Снимка: bTV

По време на строителството в този район бяха съборени над 200 незаконни постройки. 

Снимка: bTV

На фона на багери и самосвали, разчистващи струващото 110 млн. лв. трасе, градоначалникът посочи една конкретна къща, която се вижда от мястото на срутването: „Не ги разбирам как живеят на ръба на ската. Няма да чакаме тая къща и тя да слезне на локалното, днес още ще я съборим. Техниката ще влезе да събори тази сграда и да се обезопаси скатът”.

Снимка: bTV

По думите му горе ще бъдат съборени 10-15 постройки, ще се направи път, по който в „Максуда” да могат да влизат полицейски или пожарни автомобили, хвърлянето на отпадъци ще бъде спряно с ограда, а скатът ще бъде залесен. Обитателите ще получат „алтернатива за временно настаняване”. А ако протестират срещу събарянето? „Слабо ме интересува. Не може стотици хиляди да сме заложници на такова безумие”, отговори Портних.

По думите му става дума за незаконни постройки, като „в годините назад са им раздавани някакви бележки” от районен кмет от друга партия.

Вижте цялото изказване на Иван Портних тук:

Варненският кмет се наложи да дава обяснения за втора авария по мегапроекта „Бул. Васил Левски” само в рамките на няколко дни. Градската магистрала беше пусната за движение и похвалена и от премиера Бойко Борисов, но днес Портних беше категоричен: „Обектът не е завършен, не е въведен в експлоатация”.

Фирмата изпълнител ще отстранява щетите за своя сметка.