Сливенските роми са готови да излязат на национален протест срещу плана на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграцията им.

В махалата започва подписка срещу вицепремиера и са в готовност за национален протест.

Сливен е първият град, в който ромите излизат срещу плана на Каракачанов с декларация до премиера, президента и омбудсмана. В нея обвиняват вицепремиера в расизъм.

"Той денонощно лае и говори само за ромите,тоя човек друго няма нищо.Разбрах,че този човек се изживява в ролята на Хитлер", заяви Аспарух Ангелов,обществен съвет към квартал "Надежда' – Сливен.

Събаряне на незаконните ромски гета,контрол на социалните помощи и раждаемостта, безплатни аборти – това са само част от мерките, които вицепремиерът предложи за по-добра интеграция на ромите в обществото.

В ромската махала на Сливен живеят над 20 000 души ,а много от майките са под 15 години
'Нашата традиция е да раждаме малки, има ли проблем, някой да ги гледа, той да идва да ги гледа?", заявяват жени от махалата.

Единици подкрепят идеята за спиране на социалните помощи,но при определени условия.
"Нека да отварят предприятията и да видят дали ромите няма да влизат да работят...не да казва, че ромите са мързеливи и крадливи".

Главният комисар на световната ромска организация в България Петко Асенов поиска главният прокурор да се сезира за насаждане на омраза заради мерките, които вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи за по-добра интеграция.

"Концепцията на Каракачанов ще запали огъня в държавата, защото това което е написано нарушава всички закони", каза в предаването "Тази събота" по bTV Петко Асенов.