Кандидатите за кмет на Сливен дебатираха в студиото на „Тази сутрин” основните проблеми на града – малцинствата, инфраструктурата, обществените поръчки, бездомните кучета, паркирането. Повечето от тях не са склонни да допуснат бежанци на територията на града.

Правим всичко възможно да не се допускат ексцесии в кварталите, където има по-големи групи от малцинства. Това са кв. „Надежда” в град Сливен, също в кв. "Комлука". Вземат се необходимите мерки за намаляване на кражбите в квартала, за намаляване на музиката, която ползват, също и за почистването и поддържането на необходимия ред. Това каза по време на дебатите в предаването „Тази сутрин” настоящият кмет на Сливен и кандидат на БСП Кольо Милев.

Проблемът с ромите не е само в Сливен, заяви Йордан Лечков от „Обединени региони” и бивш кмет на града. Според него проблемът е в цяла България. „Ние живеем в България, но държавата я няма”. С това, че Сливен е най-младият град се спекулира, смята Лечков.

Малцинствата винаги са били наболял проблем в системата на общините и в системата на МВР...тъй като ниската степен на образованост, слабата вътрешна организация, създаването на вътрешни структурни ромски общности, заяви кандидатът на АБВ и бивш шеф на полицията в града Христо Григоров. Тоя поясни, че престъпленията през лятото са много по-малко, нарушенията от страна на малцинствата са по-малко, тъй като си намират някаква работа, но зимният период е много тежко.

С репортажа повдигнахме цял кръг проблеми, проблеми, касаещи безработицата, и такива, касаещи образованието, сигурността и то не само сигурността в кв. „Надежда”, но и кварталите около „Надежда”, най-вече „Даме Груев”, където се поставя въпросът, че е необходимо повече полицейско присъствие, заяви Стефан Радев, кандидат на ГЕРБ, подкрепен и от Реформаторския блок.

Проблемът е сериозен и неговият генезис е в политическата система, каза Момчил Пантелеев, кандидат на ВМРО. Според него, докато нашите политици не се откажат от обгрижването на ромите, нищо няма да се промени към по-добро.

"Най-големият проблем на Сливен в момента е тоталната циганизация", заяви Димитър Димов, кандидат за кмет от „Атака”. Градът се е превърнал в тотално гето, каза още Димов. Той допълни, че сливналии са тероризирани денонощно от силна музика, която идва от гетата, от джамията, която вие и посред нощ. Според него, това се прави умишлено. "Последните 10 години това население не беше по никакъв начин респектирано, не му беше показано, че трябва да се спазва законът, напротив, на тези хора им беше показано, че могат да си правят каквото си искат, могат да тероризират българите и местната управа не взима никакво отношение".

ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ

Община Сливен беше първата в България, която спечели много проекти и един от първите проекти беше така нареченият „Воден цикъл”, заяви Йордан Лечков.

„Нещо за да стане, трябва да се разкопае. Както виждаме цяла България в момента се разкопава и се подменя водопреносната мрежа”.

Не е подменена обаче цялата водопреносна мрежа в града, допълни Лечков.

Настоящият градоначалник Кольо Милев обясни, че по изискванията на Оперативна програма „Околна среда” водопроводните връзки се сменят само там, където имаме канализация.

Според Лечков в това няма нищо вярно. Той обясни, че според проекта за воден цикъл – първи и втори вариант, е трябвало да се подмени цялата водопреносна мрежа на Сливен от всички квартали и да бъде вързана с пречиствателната станция, но проектът не е бил дофинансиран от държавата.

Проектът е бил прекратен и след това са се спазили изискванията на програмата „Околна среда” и водопроводите са сменени само там, където има канализация, каза Кольо Милев и допълни, че няма възможност да се сменят водопроводна мрежа там, където няма канализация.

Именно затова отпадна цял квартал – кв. „Ново село”, някъде около 30 млн. Затова проектът стигна до 64 млн. и той е изпълнен точно в тези рамки на 64. Съжалявам, че господин Лечков не успя да го изпълни този проект, както беше защитен тогава. Тези водопроводи не са изпълними по тази програма”.

Според Лечков водният цикъл е можело да бъде завършен с дофинансиране от местния бюджет. „Идеята за подмяна на водопреносна мрежа е да е чиста водата, да няма загуби. В момента в Сливен целта не е изпълнена. Има още повече загуби и водата не е пречистена”.

Причина за режима на водата, който е имало цяло лято в Сливен, е начинът, по който се изпълни този цикъл, това, че се сменя на парче водопроводът и общината не е дофинансирала тази част, която не е финансирана от Оперативната програма, смята кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев.

БЕЖАНЦИТЕ

В Сливен има достатъчно хора – модел бежанци, заяви кандидатът на ВМРО Момчил Пантелеев. „Ние с тях не можем да се справим, а възможността да приемем още е категорично неприемлива”.

Според него, вниманието трябва да бъде насочено към ромските махали, да бъде преустановен тормозът над гражданите и, ако искат да се разширява кварталът – „границите са отворени – прав път”.

Проблемът с бежанците е европейски проблем, след това е републикански проблем и може да дойде и до самите общини, тъй като със самата система на създаване на този проблем е извън територията на България, каза кандидатът на АБВ Христо Григоров.

Кольо Милев от БСП също е против приемането на бежанци в Сливен.

Сливен е регионът с най-голямата безработица и най-ниските доходи и едва ли сме привлекателен таргет за бежанците, каза Стефан Радев.

БЕЗРАБОТИЦА И БИЗНЕС КЛИМАТ

Няма децентрализация. На общината се дава примерно милион и половина за всички проблеми. Как да направим приют за бездомните животни, като не достигат парите, кое по-напред, коментира Йордан Лечков.

Не е вярно, че най-голямата безработица е в Сливен, заяви Кольо Милев. Той допълни, че в община Сливен не е така.

„В момента поддържаме нивото на действащите фирми, за да имат достатъчно възможности за повече инвестиции и за поддържане на пазарите си.

Лечков каза, че се гордее с това, че е стимулирал местните фирми, защото сега е проблем. В Сливен има една единствена фирма, която печели всички обществени поръчки, допълни бившият градоначалник:

„Точно това е стимулиране на местните фирми, не на частните фирми. Аз също съм част от инвеститорите в град Сливен и на мен последните 4 години не ми харесва градът. Няма добри условия за бизнес, няма пари...2 лева няма откъде да се спечелят”.

"Община Сливен е общината с най-много просрочени задължения от всички 265 общини в България. Това означава неплатени заплати на сливенски работници, задължения, които има общината към сливенски фирми, сливенски фирми освобождават работници, и по този начин стигаме до най-големият проблем, който имат гражданите на Сливен – безработицата и ниските доходи", заяви представителят на ГЕРБ Стефан Радев.

Настоящият кмет отрече информацията, че Сливен е на първо място по безработица и каза, че Варна и Пловдив го изпреварват.

Кандидатът на АБВ Христо Григоров предложи да се направи промяна на изборния закон и всяка община в края на мандата си да публикува публичен одит за състоянието на общината.

ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Една и съща фирма изпълнява всички обществени поръчки и има натиск за това, съобщи Йордан Лечков и поясни, че това е фирмата „Водстрой” на Дилян Пеевски”.

Кольо Милев нарече това предизборни спекулации и отрече да е имало натиск. Той допълни, че се работи с всички фирми.

„Просто той (Пеевски) участва в изпълнението на водния цикъл и тази фирма е сливенска”. Съгласно договора за обществените поръчки, всички договори са сключени по този закон”, заяви Милев.

„Може ли в цялата държава да е една и съща фирма, попита Лечков. В една цяла държава, наречена България, една и съща фирма изпълнява депа, воден цикъл, градска среда и т.н”, допълни Лечков.

Има по-сериозен проблем, каза Момчил Пантелеев от ВМРО. Според него обществените поръчки се правят за една и съща фирма.

„В нашата община се случва много често една обществена поръчка, когато не стигне до желания резултат да бъде оттеглена и да се пуска наново. Така имаме обществени поръчки, които вървят по три четири години. Обществената поръчка за „Сметосъбиране и сметоизвозване” върви три години и едва тази година има сключен договор”, заяви Милев.

Голям е спорът за прилагането на обществените поръчки, провеждането им по законнен ред, коментира представителят на АБВ Христо Григоров. Според него трябва да се инициира преди всичко гражданското общество, което да избегне теснопартийните си интереси, защото те винаги водят до корупционни действия.

Кметът носи отговорност за всичко, което става в общината, заяви настоящият кмет Кольо Милев. Той отрече да има нарушения по обществените поръчки.

"Всеки един договор от обществените поръчки се проверява от Агенцията за конкуренцията, Агенция за обществени поръчки, Сметната палата. Ако поръчката на даден етап е върната за ново преразглеждане, това се е случвало и се случва и е напълно законно”.

Според Христо Григоров от ГЕРБ има проблем с обществените поръчки и с юридическите упражнения на общината да прекратява договори, сключени с обществени поръчки.

КАК ДА ОСТАНАТ МЛАДИТЕ ХОРА В СЛИВЕН

Как да останат младите хора в Сливен е основен въпрос, който трябва да вълнува всички, заяви Христо Григоров.

Два са основните приоритета за района: инвестиции, за да имат възможност за трудова и професионална реализация и качество на живот, коментира представителят на ГЕРБ.

От „Атака” предлагат да се стимулира българската раждаемост. Общината може да осигури средства за всяко едно родено българче, стига неговите родители да имат завършенос редно образование, каза Димитър Димов.

ИНФРАСТРУКТУРА И ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Като осма община по големина в България, сега ни е редът да изпълняваме проекта за интегриране на градския транспорт и в него е включено изпълнението на синя и зелена зона, заяви Кольо Милев. Той допълни, че досега не са можели да изпълнят този проект с паркирането, защото много от улиците по водния цикъл са били разкопани. След възстановяване на настилката в целия град ще се пристъпи към изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт, допълни Милев. 

Лечков обясни, че е оставил проекти за централна градска част - за кръгово движение на „Розова градина” и за „Хаджи Димитър”, които не са били направени. Според него тъй като не е имало осигурено финансиране.

„Това са готиви проекти, които стоят 5 години”.

ИДЕИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН:

„Атака”

Първото, което „Атака” ще направи е да създаде общинска полиция и да въведе ред в Сливен, защото това е най-актуалният въпрос в момента за сливналии, каза Димитър Димов. Партията предлага общината да стимулира младите български семейства с финансова помощ за всяко едно дете, което се роди на територията на общината, но родителите трябва да имат завършено средно образование.

ВМРО

Ние ще се борим преди всичко за налагане на върховенството на закона като основен принцип в общината, защото към настоящия момент има усещане, че сме столица на анархията, каза Момчил Пантелеев и допълни, че имат екшън план за спасяване на сливенските села, като в програмата е заложено отделянето на селата в самостоятелна община, която да разполага със собствените си ресурси. От ВМРО искат още да върнат дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване в общинската администрация, котео ще намали цената. От партията обещаха да премахнат незаконните постройки в града.

ГЕРБ

Промяната в Сливен е наложителна, заяви Стефан Радев. „Ние залагаме на това да има инвестиции, да осигурим професионална и трудова реализация за младите хора, инфраструктура за техните деца и сигурност.

АБВ

За да можем да привлечем младите хора в Сливен и да бъдат активни, би трябвало да премахнем най-напред престъпните аргументи, с които се управлява общината, каза Христо Григоров.

"Обединени региони"

Сливен беше водеща община в България преди четири години и половина, място за добри инвестиции. Нека да върнем Сливен там, призова Йордан Лечков.

БСП

Промяната в Сливен вече се случи, заяви Кольо Милев. „Ние сме в пъти по-добре отпреди 4 години. Тези изисквания, които имат гражданите в момента към нас – за по-добър градски транспорт, за уличното осветление, за новите работни места, те ще се случват в следващите години с изпълнението на основните проекти по интегриране на градски транспорт и по благоустрояването. Ще влезем в кварталите и в селата, допълни Кольо Милев.