Режисьорът на култовия филм от 80-те „Полети насън и наяве” е на специално посещение у нас. Украинецът от арменски произход Роман Балаян идва по повод 22-рото издание на „София филм фест” и ще получи наградата на София за приноса си към кино изкуството.

Най-известната му лента – „Полети насън и наяве” от 1983 година, българската публика ще може да види на специална прожекция на осми март в Дома на киното. Сюжетът разказва за историята на 40-годишния Сергей, който сякаш е неспособен да се раздели със своето детство. Това е втора прожекция на филма у нас.
Веднага щом стъпи на българска земя режисьорът беше закичен с мартеница. А самият той разкри, че му предстоят нови проекти.

„От три години съм на 32-ра страница на един сценарий, а останалите 10 ги разказвам устно. Не съм човек, който ще ходи и ще иска пари за филмите си. Държавата може и да ми ги даде, но аз не искам”, казва Балаян.

Режисьорът сподели още, че всъщност не обича да ходи на кино, а последният филм, от който е бил впечатлен на големия екран е „Ъндърграунд” от 1995 година на Емир Кустурица.

„Много често ходя по галерии. Интересувам се от живопис и музика. Точно това, което ми липсваше в живота. Завиждам на художниците, на композиторите, на писателите. Те работят самостоятелно. А киното – това е индустриална професия”, сподели още Роман Балаян.