На срещу между служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев на „Дондуков“ 2 в понеделник ще стане ясно дали ще има и какви рокади в назначеното наскоро служебно правителство.

На нея държавният глава трябва да чуе от служебния министър-председател кого предлага за поста външен министър.

Първо поста зае Стефан Димитров, след това Главчев поиска смяната му с Даниел Митов. Зам.-председателят на ГЕРБ оттегли номинацията си. А вчера служебният премиер заяви, че предпочита лично да поеме позицията.

„Ако президентът издаде указ да поема Външно министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президента Радев“, заяви в събота Главчев.

Снимка: БГНЕС

Президентът отговори – въпреки че решението е „авангардно“, ще проведе последна среща с Главчев в понеделник сутрин. Той посъветва премиера да помисли още малко, но обеща да се съобрази с избора му.

„Обикновено в една такава ситуация, когато премиера е и външен министър, това означава, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация. От толкова много професионални дипломати има България, които са гордост за нас в професионално отношение, да няма кой да сложат за външен министър не ми се струва вероятно“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: bTV

Очаква се рокадите в служебния кабинет да са две – при министрите на външните работи и на земеделието.

Ако Главчев е непоколебим утре, би трябвало двата указа за промени в състава на служебния кабинет да бъдат обнародвани още във вторник в Държавен вестник.

Вижте коментара по темата на социолозите Добромир Живков и Димитър Ганев в интервю за предаването „120 минути“: