Бабата и дядото на 9-годишния , които се грижат за детето, са разбрали от bTV Новините, че той ще бъде опериран в Германия. Той се нуждае от животоспасяваща трансплантация на бъбрек.

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев е подписал формуляр за лечението на малкия Байрям от с. Тъжа, съобщи вчера пресцентърът на здравното ведомство.

На нас никой не ни се е обадил, категорични са роднините на момчето. Те не знаят дали и кога ще пътуват за операцията. Междувременно Байрям пътува всеки ден от с. Тъжа до Стара Загора за хемодиализа.

Детето имаше одобрение и осигурен финансиране за операция в Германия. Трябваше да замине на 20 февруари. В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването отказват да разпишат  т.нар. формуляр S2  с мотива, че трансплантацията може да се извърши в България.

Директорът на правителствената болница „Лозенец” обяви, че може да направи операцията, но заради обществения натиск се отказа и в крайна сметка от МЗ решиха да разпишат задължителния за пътуването формуляр.