Три дни преди началото на кампанията за записване за първи клас родители започнаха да се редят на опашки пред училищата.

В школо в столичния кв. Лозенец местата за първи клас са 86. Записването започва на 29-и, но в списъка на родителите, които чакат, вече трети ден вече има 15 имена.

„За да имам някакъв шанс, трябва да стоя опашката два дни предварително - редът не дава предимство. Това предимство е неофициално, то е организирано от нас, раздали сме номера, надяваме се те да се спазват и да чакаме до петък”, обясни таткото Иван Георгиев.

Училището ще започне да записва в петък в 8 ч сутринта и тогава самите родители възнамеряват да застанат на вратата и да пускат тези, които са от техния списък.

„Каква ви е гаранцията че вашият ред ще бъде спазен? Аз от това се опасявам - да не се появи в последния момент друга група с друг списък и техният списък да бъде уважен. Ще стоим тук и през нощта”, зарече се Николай Костов.

На сайта на самото училище са обявени всички правила за записване за първи клас, което приключва на 31 май. Статистиката показва, че в най-желаните училища тази година молбите са се увеличили четири пъти, а само в София първокласниците са с 600 повече от миналата година.