Родители се събират във фейсбук група, за да осигурят на децата си игри на открито без таблети. Идеята е на баща от София, който установил, че колкото повече децата му стоят в интернет, толкова по-малко приятели имат.

Американският детски психолог Виктория Дънкли, автор на бестселъра "Рестартирай мозъка на детето си", е създала тест, с който може да установите дали екранът е най-добрият приятел на детето ви. Тестът е от 25 въпроса, а първите три са:

Ако отговорите са да, помислете за безболезнена раздяла с таблета, както е направил Димитър Миленков, баща на две вече пораснали деца. Разбрал, че нямат много приятели заради виртуалния им живот и създал групата "Намери приятел на детето си за игри без технологии". 

„Дори и да искаш детето ти да живее с ограничено използване на технологии, няма с кой да си играе. Излиза навън, прави едно кръгче, няма никой навън… и щеш не щеш го пускаш пред някаква технология да се занимава”, обясни Димитър Миленков.

Кремена е сред първите последователи на идеята заради деветгодишната си дъщеря Раяна.

„Това е един изключително голям проблем… децата не слизат от лаптопи, от таблети, не умеят да общуват помежду си”, каза Кремена Крумова.

Фейсбук групата има уговорка за първа среща – на Витоша. 

Кремена и останалите родители се надяват инициативата да не се превърне в задължение за децата им, а обратното – в урок по свобода.