Родители на протест в София. Недоволството им е провокирано от повторното отваряне на системата за кандидатстване в детските градини и ясли в София и отлагането на класирането.

Част от родителите се срещнаха с представители на общината и беше взето решение в понеделник трима от тях да участват в гражданския контрол на класирането.

Родителите считат за несправедливо повторното отваряне и посочват, че заради него са паднали надолу в класирането.

Такъв е случаят на Валентина Калоянова – от 11-то място в класирането детето ѝ слиза на 37-мо.

„Моят настоящ адрес трябваше да си сменя в район „Люлин“, защото в кварталите в центъра – „Триадица“, „Сердика“ и т.н. местата са нула. Като си сменихме адреса, горе-долу имахме 50% шанс. След отварянето на системата вече имаме 6% шанс“, разказва Валентина.

Недоволни са и други родители.

„Истината е, че на повечето хора и родители това вече е ясно и ни омръзна и ни писна всяка година да влизаме в този сценарий – „разделяй и владей“. Настояваме за оставката на кмета на столична община Йорданка Фандъкова незабавно, както и на целия ѝ екип“, коментира Георги Тодоров.

Гергана Василева, директор на детска градина номер 6 „Вълшебен свят“ в район „Надежда“ не смята, че повторното отваряне на системата е несправедливо.

„Аз смятам, че решението на Столичната община да отвори системата отново е напълно оправдано, защото има родители, които явно не са съобразили мястото на К2 и така детето не може да участва в класирането“, коментира тя.

От общината напомнят, че това е временно класиране.

„Със сигурност ще предприемем действия. В момента в системата забелязваме много новорегистрирани и нови деца. Те обаче няма да бъдат допуснати до това първо класиране, защото не е редно, срокът беше до петък“, увери Генчо Керезов, заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“.

Около 200 са новите кандидатури след отварянето на системата. Те ще останат в системата, но няма да бъдат взети предвид на това класиране, а ще могат да участват в следващите, поясни още Керезов.

За денонощие 1100 от 2400 профили вече са попълнили липсващия критерий за „уседналост“.