Има недостиг на места за първолаци в най-предпочитаните училища. Напрежението сред родителите расте, а опашките за записване се увеличават с всеки изминал ден.

И тази вечер родители стояха пред софийското 107-мо училище, за да не изпуснат реда си за подаване на документи. То започва утре, но списъкът с чакащи се прави от три дни. Прави се редовна проверка на записалите се в тетрадката на всеки кръгъл час. При две отсъствия кандидатът отпада от списъка.

Тази организация не отговаря на критериите за прием в училището, а дали ще важи, ще стане ясно утре. С предимство са учениците, които имат по-големи братя или сестри в училището, и които живеят близо до него. Местата за първолаци са 86. Приемът на повече е невъзможен заради задължението на училището да осигури условия за целодневно обучение.

Всяко едно училище има определен капацитет и приемането на по голям брой паралелки води до нарушаването на правата на другите деца.

В други от предпочитаните столични училища кампаниите за записване за първи клас или отдавна са започнали, или тепърва предстоят. Затова видимо струпване на кандидати в момента няма. Сред най-търсените училища са 20-то, 18-то 32-ро, 133-то, 134-то, 96-то.

Сред първите 5 училища, които са се представили най-добре на матурите след 4-и клас, няма нито едно софийско школо. В края на последната учебна година най-добре са се представили в Кюстендил, след това са две варненски училища, следвани от Пловдив и Бургас.