Родители на деца, болни от рак, излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването.

Те настояват за по-лесен достъп до нужните на децата им лекарства и твърдят, че след закриването на Фонда за лечение на деца достъпа до животоспасяващите медикаменти е много сложен.

Властите обещаха промени наесен.

На 4 години Огнян е диагностициран с левкемия. Следва химиотерапия в продължение на 2 години и половина. Сега е в ремисия.

Майката Божана нямала време да осмисля тежката диагноза. Трябвало веднага да започне да събира документи, за да осигури по-бързо достъп до основните лекарства за лечението на сина й.

„Процедурата беше тромава, налагаше се на 3 месеца да отивам да подавам наново и наново документи! Като те не са никак малко!”, посочва Божана.

Именно затова протестира днес. Родителите настояват във всички детски онкохематологични болници, да бъдат осигурени основните животоспасяващи лекарства. За да не бъде спъвано лечението на нито едно дете.

Маргарита Борисова, от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”, обясни, че процедурата за осигуряване на лекарства е изключително утежнена. „Другият проблем е ангажимента на родителите да носят документите за лекарствата в здравна каса”, посочи още тя.

От здравното министерство обещаха промени.

„Това е една от първите ни задачи – да елиминираме бюрократичната тежест за майките. Направили сме така, че комуникацията да е между лечебното заведение и касата, а не между касата и майките”, заяви зам.-министър Жени Начева.

И обещаха в болниците де бъдат осигурени нужните лекарства на склад.
Промените трябва да влязат в сила на 1 септември.