Родители на деца с увреждания искат спешна среща с премиера. В писмо до него те заявяват, че липсва политическа воля за реформи и че в това отношение властта се е провалила.

Лена Стойчева е готова да отиде със сина си Веселин на среща с премиера. Момчето е с рядко заболяване, изискващо постоянни грижи. Приема специална храна, чрез спринцовка. Необходимото осигуряват дарители, а не държавата.

Снимка: bTV

„Когато няма кой да ни ги закупи спринцовките, ги мием и ги използваме многократно, което не е редно, те са за еднократна употреба, но...“, споделя Лена.

Снимка: bTV

Проходилката и специалната количка за момчето също са купени чрез дарители и лични средства на семейството.

Снимка: bTV

„Държавата отпуска 72 лв. за проходилка като за баба. Неговата проходилка е 1600 лв. Дават пари за количка – 486 лв., която е да седне възрастен човек, той не може седи в нея, на него му трябва специална количка“, разказва майката.

Снимка: bTV

От социалното министерство обясниха, че работят върху актуализацията на списъка с помощните средства.

Междувременно догодина, когато Веселин навършва 20 години, ще му бъдат спрени месечните помощи от 930 лв. и ще остане с инвалидната си пенсия от 200 лева на месец.

„В момента, в който останем на тази пенсия, ако няма програми за лични асистенти, ако няма Закон за личната помощ, ако, не дай си Боже, легнем с баща му болни, кой ще се погрижи за него?“, пита Лена.

Снимка: bTV

Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова е оптимист. „Има преговори и си мисля, че ще има решение и на този проблем, знам че там състоянието е много тежко“, казва тя.

Снимка: bTV

За догодина ще се осигури бюджетно финансиране за асистенти и домашни помощници за деца и възрастни с увреждане. А с увеличението на гарантирания минимален доход, ще се се увеличат, макар и с няколко лева, интеграционните добавки.