Полярни коментари след решението за затваряне на детските градини и ясли и за преминаване към онлайн обучение на всички ученици.

Учители признават, че адаптацията на децата след подобна мярка е трудна, но я намират за необходима. Родителите обаче имат притеснения доколко затварянето е уместно.

И двете дъщери на Денислав Димитров ходят на детска градина. Разказва, че откъсването от средата им се отразява: „Питат за градината, за госпожите, за приятелите си питат“.

Казва, че спирането на работата на градините води до затруднения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Жена ми последните два месеца мина на половин работен ден. Така че трудно е. Справяме се... Това, което ми липсва, са по-сериозни доказателства, че детските градини допринасят за този увеличен брой случаи“, споделя Денислав.

Адаптацията на децата е предизвикателство, признават и от детските заведения.

„Досега сякаш бяхме спокойни. Не засягаше млади хора. Но сега се усеща напреженоето и сред младия персонал. От миналата седмица имаме индикации за контактни деца - около 10 такива случаи имаме“, казва Иванка Харбалиева, директор на ДГ "Брезичка".

Подобна е ситуацията и в училищата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-проблемно е за малките. Особено за първи клас. Това са деца без навици. Учителят трябва да им хване ръката, за да им покаже“, смята Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев".

Подпомагането на родителите ще продължи - 650 лева на месец за едно дете и 975 за две деца до 14 години. Помощта е пропорционална на дните вкъщи, но се отпуска по доходен критерий. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Зная колко е трудно това решение, зная колко хора засяга. На първо място това са малките ученици и, разбира се, децата в детските градини и ясли, които оставайки си вкъщи, трябва да имат и родителско присъствие“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

А учителите настояват мерките за учениците да обхванат и 1 и 2 април, когато училищата ще се подготвят за изборите, а локдаунът ще може да се слее с пролетната ваканция.