Родители на недоносени деца сигнализират за липса на лекарства за деца с дихателни проблеми, използвани и за COVID лечение.

От Министерството на здравеопазването обаче отричат да има недостиг. Изпълнителната агенция по лекарствата също не потвърждават. Според тях потреблението на лекарствените продукти е значително повишено и затова снабдяването може да бъде е затруднено. 

Преди 5 години детето на Илияна се ражда преждевременно и тежи по-малко от 1500 грама. Още тогава ѝ се налага да го лекува с „Вентолин“ и „Пулмикорт“. Преди месец и половина синът ѝ отново има нужда от двата медикамента, но се оказва, че те липсват в аптеките. 

„След като мъжът ми обиколи цяла София, успяхме да намерим няколко блистера „Пулмикорт“. Това беше преди месец и половина. От тогава в аптечната мрежа няма „Пулмикорт“, няма „Вентолин“, разказва жената.

По думите на детския пулмолог д-р Милена Янкова това принуждава родителите да ги внасят от Турция и Гърция:

„Няма заместител нито алтернатива, нито на „Вентолин“-а, нито на „Пулмикорт“-а на българския пазар. Обяснението е, че поне от фирмата, че „Вентолин“-а, който постъпва в България – отива директно в болниците за лечение на COVID пациенти.

Като причина за липсата собственици на аптеки посочват паралелният износ. „Те струват по-скъпо, отколкото в България и това генерира интерес определени субекти, които ги изнасят и печелят от това“, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От фондация „Нашите недоносени деца“' са потърсили съдействие от Министерството на здравеопазването. „Децата, които не успяват да достигнат до този медикамент, за да бъде приложен в домашното им лечение, стигат по спешност в медицинско заведение. За нас остава въпросът как Министерството на здравеопазването планира доставките“, заяви Маргарита Габровска.

От ведомството отричат да има недостиг на „Пулмикорт“. А доставките на „Вентолин“ са временно спрени, но се очаква да бъдат възстановени през февруари. Твърдят, че има налични количества.

Все пак признават, че в последните седмици употребата им се е повишила. Така пред родителите като Илияна остава опцията да внасят лекарствата, за да помогнат на децата си. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!