Вече три часа премиерът Бойко Борисов разговаря с протестиращите майки на деца с увреждания. Целта на разговорите е протестиращите и властта да уточнят как да се реформира системата на хората с увреждания. Същевременно протестите им продължават – палатков лагер в знак на недоволство от държавната политика ще бъде издигнат днес и в Шумен.

Омбудсманът Мая Манолова също ще присъства на срещата.

„Нашият закон и система не са променяни от десетилетия. Едни хвърлени пари на човека с увреждане не са достатъчни”, каза Емил Мавродиев, който вчера в знак на протест остави пълнолетния си син Петър, болен от детска церебрална парализа, на грижите на премиера Бойко Борисов за един ден.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нашата основна цел вчера беше да проведем един нормален и смислен разговор за нещата, които ни засягат пряко”, каза 18-годишният Петър.

„Исканията ни са казани отдавна – закон за личната помощ. Трябва да имаме и центрове за хора с увреждания”, категоричен е баща му Емил Мавродиев.

Междувременно хора със зрителни проблеми от Шумен подкрепят майките на деца с увреждания. Те направиха палатков лагер пред областната администрация и настояват чрез преговори да се изработи закон, който да решава проблемите им.