РНК ваксини и при личните лекари. Разпределението на дозите започна, от сутринта се изви опашка пред столичната здравна инспекция.

Сред обществото имаше напрежение заради това, че нямаше РНК ваксини при джипитата, защото количествата отиваха основно за хората от първите фази и за изборната администрация.

Сега започна раздаването на РНК ваксини и за пациентите на личните лекари, но количествата са скромни - в София днес един лекар можеше да получи максимум по два флакона от „Пфайзер“ и „Модерна“ или точно 32 дози.

Около 9 ч. сутринта се изви опашка от лични лекари пред сградата на столичната здравна инспекцията. Д-р Михаил Михов е сред първите дошли за дози. Казва, че за РНК ваксини чакат 350 негови пациента.

Личните лекари в столицата обаче имат право на два флакона от ваксината на "Файзер" и два от тази на "Модерна" - т.е. на максимум 32 дози от РНК ваксините. От аденовирусната ваксина на "АстраЗенека" могат да вземат колкото поискат.

"Напрежение не би трябвало да има, просто трябва да има малко търпение от общопрактикуващите лекари, от днес стартираме, поетапно всяка седмица ще има количества от всички ваксини", заяви доц. Лили Маринова, РЗИ–София.


И докато лекарите чакаха, един млад мъж дойде, за да се ваксинира в пункта в РЗИ. Записал се е за РНК ваксина през електронната система. Веднъж вече е отложено поставянето, има есемес да дойде пак днес. Но го връщат и пращат да се запише при лекаря си, защото в пункта има само "АстраЗенека".

"Съвсем по български, за съжаление. Моят ход е да се надявам, че личният лекар все някога ще получи ваксината, която съм пожелал, и  продължаваме да чакаме. Цял свят се ваксинира, ние си чакаме, няма проблем", коментира Динко Кънев.

А д-р Михов, след два часа на опашката, успя да вземе дозите за пациентите си и започва да звъни на хората, за да организира ваксинирането им утре.

С приоритет за РНК ваксини са хората от четвърта фаза - по-възрастните, по-увредените, с тежки хронични заболявания".

За целия месец април у нас ще пристигнат общо около 700 хиляди дози от всички ваксини. Половината ще са на РНК ваксини.

РНК ваксини са разпределени и при личните лекари в останалите райони в страната. Два примера - в община Бургас например лекарите са получили по два флакона от „Пфайзер“,  в останалите общини в областта - по 1 флакон на „Модерна“.  В Хасково утре ще раздават дозите - там един лекар ще получи по два флакона на „Пфайзер“ и един на „Модерна“.

А данните за разпространението на заразата у нас показват, че новите случаи са под 4000, хоспитализираните продължават да са над 10 хиляди, има 197 починали за денонощие.

14-дневна заболеваемост в страната се подобрява - тя  вече е 704 на 100 хиляди души, показват изчисления на наш екип - в София тя спадна под 1000 на 100 000, а общо 20 области подобряват показателите си спрямо вчера.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!