Състоянието на 52-годишния мъж, който пострада при въоръжения грабеж тази сутрин в Благоевград рязко се е влошило и той е транспортиран в столично здравно заведение този следобед. Това се е случило, след като първоначално беше стабилизиран в благоевградската болница.

Липсва все още детайлна информация по разследването, тъй като полицията и прокуратурата запазиха мълчание в днешния ден.

По информация на източници на bTV марката на автомобила на извършителите е известна на органите на реда. Известна е и посоката, в която те са поели. Движели са се с регистрационните номера на друга кола.

Все още няма категорична яснота за оръжието, с което е стреляно, но според наши източници от полицията е възможно то да е било автомат „Калашников“.

Блокадата в Благоевград беше вдигната малко преди 19:00 часа. Съседите, с които разговаряхме днес, казаха, че са чули поне шест изстрела тази сутрин.

Трима маскирани нападат двамата служители на инкасо около 6:30 сутринта, в центъра на Благоевград. Следва стрелба, която събужда част от хората в съседните кооперации.

„Аз само чух, когато почна да се стреля - нещо се стреляше, какво се правеше! Тогава вече станах. Може да имаше 5-6 и повече изстрела“, коментира Виолета.

При нападението единият охранител е прострелян. Извършителите бягат, а хората в района часове наред останаха блокирани в домовете си.

Огледите на мястото на нападението продължиха дълги часове и периметърът остана отцепен. Допускаха се да преминават само хора, които живеят в района.

От полицията на този етап отказват коментар за откраднатата сума. От прокуратурата разследват въоръжен грабеж в особено големи размери. Разпитите и огледите продължават.

Подобни обири

Последният подобен обир е от 8 март тази година. Тогава полиция и жандармерия блокират Враца. Престъплението е извършено в района на голяма верига хранителни магазини. Откраднатата сума е между 300 и 400 хиляди лева.

Преди това – на 15 ноември 2022 година, маскирани нападат инкасо автомобил в столичен мол. След това бягат с джип с украински номера.  По-късно двата автомобила са открити опожарени. Около 5 милиона лева е открадната сума.

И двете престъпления засега остават неразкрити.

Година по-рано - през април 2021 г. друг удар за половин милион лева.
Обран е инкасо автомобил, паркиран край заведение за бързо хранене на магистрала "Струма" край Перник.

Отново в Перник, но през декември 2020 г. - четирима въоръжени нападат охранителите на инкасо автомобил и отмъкват сумата от около 1 милион лева.