През сайтове за обяви, свободно могат да бъдат закупени медикаменти, за които се изисква рецепта, както и такива, които въобще не се предлагат у нас – това показа експеримент на bTV.

Един от медикаментите, предназначен за лечение на подагра, не можем да намерим под никаква форма в аптеките у нас. В Щатите е спрян заради страничните му ефекти, а в Германия се продава с рецепта. У нас обаче може  да се купи свободно.  

Свързвахме се с продавач, който се представя за „вносител” на лекарство за заболяването. След кратък телефонен разговор го поръчваме.

Взимаме го на следващия ден. Без рецепта.

В Германия, откъдето продавачът внася лекарството, цената му е 17 евро. Ние го купуваме за 52 лева.

От изпълнителната агенция по лекарствата потвърдиха за bTV, че медикаментът, който си купуваме, не е одобрен за продажба в страната. А от съюза на фармацевтите коментират, че онлайн търговията с лекарства е рискова за пациентите.

Не е гарантиран начинът на съхранение, а неправилното съхранение води до компрометиране на тяхното качество.

Може да бъде рисково във всички случаи, защото не знаете какво купувате, от кого и как да го прилагате, обяснява проф. Коларов.

У нас търговия с лекарства в мрежата е разрешена само за такива без рецепта и от търговци, одобрени от Агенцията по лекарствата. Онлайн обаче свободно се продават и медикаменти със специална рецепта, които са силно пристрастяващи.

Светослав Крумов, от Български фармацевтичен съюз, обясни, че на територията в ЕС търговията с лекарства, изписвани по лекарско предписание, е абсолютно забранена.

От Агенцията по лекарствата заявиха, че не са отговорни за търговия с медикаменти онлайн. Максималното предвиденото наказание в случая е между 500 и 10 хиляди лева.