Трима пациенти със съмнение за коронавирус са настанени в инфекциозно отделение на хасковската болница. Болните са били в чужбина и заради риска да са носители на опасния вирус са изолирани, до отхвърляне на диагнозата.

Днес трябва да станат ясни резултатите и на мъжа, който беше засечен с 37 градуса на Варненското летище след прибиране от Китай. Той е под карантина в Инфекциозната клиника на варненската болница "Света Марина". 

Пациентите в Хасково са били в страни, в които има доказани случаи на коронавирус. Прибирайки се у нас, те са проявили симптоми на грип, а единият от пациентите дори се разболява от пневмония.

Поради това личните лекари ги пренасочват към Инфекциозното отделение на хасковската болница. Към момента състоянието им е стабилно.  

Д-р Красимира Кинова  - завеждаща на Инфекциозното отделение в хасковската болница обяви, че двама от пациентите са пребивавали в Тайланд, а третият е работил в Шри Ланка. Кръвни проби и от тримата пациенти са изпратени в Националната референтната лаборатория за изследване.

Снимка: btvnovinite.bg

В Инфекциозната клиника във Варна е изолиран 43-годишен мъж. Към момента той е в добро състояние, в което няма драстична промяна през последните 48 часа.

В същото време от местната регионална здравна инспекция съобщиха, че в най-кратки срокове на летището трябва да бъде монтирана термокамера.

Заради коронавирус се засилва контрола и по родните пристанища. С приоритет ще се проверяват корабите, пристигащи от Азия и с болен член на екипажа.

"Отива се с кораб, здравните власти се качват, правят своята анкета, правят преглед и след като те се убедят или изолират съответно болен, чак тогава корабът акостира на пристанището", обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ – Бургас.

За разлика от Варна, където все още няма термокамера на летището, в Бургас вече работи една, а до дни ще бъде монтирана и втора.

До момента в Бургас не са регистрирани пътници със съмнителни симптоми.