Черноморието е заплашено от воден режим догодина. За това предупредиха от Министерството на околната среда и водите с уточнението, че прогнозата е валидна, ако на есен не падне достатъчно дъжд.

Снимка: bTV

Опасността идва от язовир “Камчия”, който е без приток и може да пресъхне до 2 години, казват от ведомството.

Снимка: bTV

bTV провери, че в края на юли “Камчия” е пълен едва на 41% от целия си обем. Това е около 65 млн. куб. метра, показва справка на сайта на министерството. Количеството вода е под санитарния минимум.

"Според потреблението, което ние разчитаме, ще стигне точно за една година, но ако догодина няма сняг, няма и дъжд, проблемът ще бъде много голям, тогава вече не знам какво ще правим, може би ще минем на режим, но дано не се случва това", каза Димитър Гюров, говорител на ВиК - Бургас.

Язовирът захранва с питейна вода Варна, Бургас и още десетки селища. Сред тях и най-големият курорт “Слънчев бряг”.

“Bез вода не може, няма как, вие ще дойдете ли в хотел, в който няма вода?! Това е направо вид тероризъм, разбирате ли?!", смята Янчо Парушев, хотелиер в „Слънчев бряг“.

Снимка: bTV

Рискът е реален без спешен ремонт на водоеми, твърди държавата.

„Порой“ е един от двата язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, за да бъде спасен следващият туристически сезон.

И от ВиК - Бургас искат „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат ремонтирани и освен за напояване да се ползват за питейни нужди.

„Целта е тези - два язовира да бъдат да направяни така, че да водоснабдяват „Слънчев бряг“, Свети Влас, Несебър“, каза Димитър Гюров, говорител на ВиК Бургас.

Според изчисления на министреството това ще струва около 50-60 млн. лева. Оттам гарантират, че за това лято вода ще има.