Археологически находки от античното минало на София скоро ще станат достояние на жителите и гостите на столицата. При строежа на метрото, строителите се натъкнаха на останки от римския период на София, когато тя се е казвала Сердика.

Днес двама министри направиха проверка докъде са стигнали с работата си строители и археолози.

Разкопките ще бъдат отворени за посетители най-вероятно в края на юли, когато около строежа бъдат изградени прозрачни стени. Така хората, които минават оттук ще могат да видят какви безценни останки от Сердика са лежали с векове заровени. Оказа се, че под днешния булевард „Мария Луиза” има друг булевард, само че от римско време.

Днес медиите бяха допуснати до разкопките. От първи до трети век от новата ера римляните извършват мащабно строителство и превръщат Сердика от древно тракийско селище в процъфтяващ град и столица на провинция Вътрешна Тракия. И като всяка столица, в нея били построени булеварди. Точно такъв римски булевард минава под днешния „Мария Луиза” и останките се показаха при строежа на метрото.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Колеги, това беше първото правителство, което, като излезе - не го зарови, за да има по-добри времена да излезем от кризата, взехме много отговорно решение,” коментира министърът на културата Вежди Рашидов.

„Лично аз, когато съм била тук последния път - всичко това беше почти равно, нямаше нищо разкрито, напредъкът е огромен,” каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Проектът кандидатства за 16 млн. лева безвъзмездна помощ от Европейския съюз. Метротунелът е прокаран под останките, за да бъде спасена археологическата находка. Всичко, което откриват археолозите ще бъде изложено, защото мястото ще бъде превърнато в открит музей, непосредствено до спирката на метрото.

В края на юли ще бъдат направени прозрачни стени, така че всеки, който минава оттук ще може директно да наблюдава текущите археологически разкопки и да види с очите си този подземен булевард на антична Сердика. Иначе според графика тази метростанцията трябва да бъде пусната в експлоатация в края на август.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!