Наредба узаконява незаконните водноелектрически централи и улеснява изграждането на нови, които влияят на естествените процеси в реките и биоразнообразието – за това сигнализираха рибари, които организираха протести в София, Пловдив и още няколко града в страната. Те поискаха оставката на екоминистъра Асен Личев, който е автор на спорния проект.

Според Димитър Куманов от сдружение „Балканка“ от около 170 веца у нас само три притежават учредено възмездно право на строеж, което е необходимо при изграждането им върху корита на реки – публична държавна собственост.

„Мини вецовете в България представляват много малък процент несъществен процент от производството на електрическа енергия. В същия момент те нанасят огромни щети върху биоразнообразието върху водоснабдяването върху ползването за питейни нужди както и върху подпочвените води и оттам свързано с напояването“, коментира пред журналисти и председателят на Комисията по околна среда и води в НС Борислав Сандов („Демократична България“ / „Зелено движение“).

По думите му рискуваме „да жертваме онова, което като нови европейски политики се изисква от нас - да съхраним биоразнообразието и да съхраним интереса на българските граждани за водоползване“ за сметка на „малко производство на енергия, съсредоточено в частни интереси, не винаги много прозрачни“.

Според него на този етап трябва да бъде спряна работата по наредбата и въпросът с разрешенията за изграждане на водни централи трябва да бъде решен чрез промени в Закона за водите.

Сандов посочи, че по време на утрешното изслушване в комисията ще призове Личев да преразгледа проекта си, защото „не трябва да се прибързва и да се остава в обществото някакво съмнение за интереси“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!